Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?
Vypadá krásně, až k nakousnutí. Ale nemá chuť ani vůni. Většinou je ze Španělska a je jak ze zkumavky.
3.11.2011
Česnek z Číny, cibule z Austrálie, rajčata ze Španělska, jablka z Nového Zélandu, máslo z Polska, drůbeží maso z Brazílie nebo vajíčka z USA. To je realita dneška. Prý máme jíst zeleninu, je zdravá. Opravdu?
Možná mám smůlu, protože vím, jak má zelenina chutnat. Děda měl pár akrů půdy v polabí, na kterých pěstoval pro rodinu od rajčat přes okurky až po brambory všechno. Přesně vím, jak má vonět čerstvě utržené rajče, jak má chutnat.
Většina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje. Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.
Almerie ve Španělsku vypadá z vesmíru jako bílý flek…
Pěstovány jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy, které se nekazí a mohou se sklízet dříve, než dozrají. Tak, aby přežily transport na pulty obchodů a stále vypadaly jako čerstvě utržené. Prostě k nakousnutí. A krom chuti také bez vitamínů, protože ty zabilo kontrolované dozrávání a cesta. Pokud chcete vitamíny a trochu té chuti, v podstatě se Vám vyplatí kupovat zeleninu mraženou, protože ta byla zpracovaná uzrálá, v místě a šokově.
Španělé se způsobem výroby netají, tyto informace Vám ochotně zdělí, mluví o svých postupech na internetu a jsou na své dílo hrdí. A na chuti a zápachu prý intenzivně pracují celá výzkumná oddělení. Bojují dnes zejména s konkurencí v severní Africe, která s každým rokem roste, je plná pesticidů, ale za lepší cenu.
Cena je to, co rozhoduje!
Dokud budou lidé vybírat podle ceny, supermarkety ji vždy zajistí. Co na tom, že zelenina nebude z polabí a pocestuje přes půl světa. Co na tom, že se to nedá pozřít. Jen když to dobře vypadá a moc nestojí. Co na tom, že zemědělství u nás je mrtvé, jen o tom možná ještě neví…
Aktualizace 4.12.2011
Tento odstavec opravuji. Cena vždy nemusí být zárukou kvality. Špekáčky, které viděly maso doopravdy nekoupíte za 40,- Kč/Kg, ale je řada potravin, které za rozumnou cenu překonávají zavedené a často předražené značky. Pro příklad kečup:
Při dnešním nákupu jsem si vzpomněl na výsledky dTestu a zkusil jeden z výborně hodnocených kečupů. Za rozumnou cenu, na rozdíl od drahých a zavedených značek, uvařených ze všeho možného a nahnilého, jen ne z rajčat. A bez pesticidů. Kečup s logem řetězce, který bych se dosud neodvážil vhodit do košíku. Tím spíš, že je to často jediné, co malý syn jako ostatní děti jí a proto jsem na kečupech nikdy nešetřil. A hle, mé chuťové buňky si vzpomněly na dětská léta. Tak to má chutnat!
Který to byl? Nepovím. Zjistíte to spolu s dalšími nezávislými testy na stránkách dTest.cz za SMS. Podpořte také tento projekt. Co dělají má smysl…
Farmářské trhy jsou šancí, ale ne spásou.
Nabízejí zemědělcům prodávat své výpěstky za adekvátní cenu bez navyšování obchodníky. Praxe ale ukázala, že zemědělec v sezóně musí makat a ne stát každý víkend u stánku. A ne všechen zaručeně český česnek nebyl z Číny.
Oslavujeme, že lidí je 7 miliard. Krků hladových po jídle a ropě. O dobrých rajčatech si prý mám nechat zdát, za chvíli prý bude naší spásou červ a mořská řasa. Dobrou chuť.
Autor: Beryl
Převzato: http://pravdu.cz/