Převratná studie: Kofein zabíjí některé rakovinné buňky!
Pavel Přeučil (19. 05. 2009)
Unikátními výsledky se může pochlubit společný tým japonských, amerických a ruských vědců. Ti zjistili, že pouhý šálek kávy denně může snížit riziko rakoviny kůže.
Kofein totiž likviduje docela spolehlivě buňky v lidské kůži, poškozené ultrafialovým zářením, které je klíčovým spouštěčem rakoviny kůže. Pro dermatology a farmaceutické firmy je to impulz k vývoji zcela nových opalovacích krémů s kofeinem.
Pozor na sluníčko!
Přesto, že se o škodlivých účincích ultrafialového záření, které poškozuje DNA kožních buněk a způsobuje jejich mutaci, ví už dlouho, kůže opálená dobronzova stále láká. Za opálením vyrážejí i od nás k jižním mořím statisíce lidí a jen málokdo z nich si uvědomuje rizika, spojená s vystavováním kůže ultrafialovému záření. Jen ve Spojených státech evidují ročně milion nových případů této smrtící choroby. Rakovina kůže patří mezi nejrozšířenější formy zhoubného bujení.
Zdravé kavkazské ženy
Výsledky posledních studií ukazují, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu nebo čaj, jsou méně náchylní k rakovině kůže. Rozhodující informace přinesl nedávný výzkum více než 90 000 kavkazských žen, které pravidelně pijí kávu a přitom jsou vystaveny v horách nadměrným dávkám ultrafialového záření. Přesto, že by podle všech pravidel měly trpět rakovinou kůže více než lidé z nížin, je to právě naopak. Výskyt tohoto onemocnění je u nich vzácný.
Buněčná sebevražda
Vědci už přišli i s teorií, která účinky kofeinu vysvětluje. Normální reakcí buněk při poškození DNA je aktivace proteinu ATR, který se snaží buňky opravit. Ultrafialové záření však spouští v buňkách jakousi sebevražednou reakci a tento protein způsobí nekontrolovatelné množení buněk. Právě tomu kofein zabraňuje. Vědci však upozorňují, že by lidé neměli najednou začít konzumovat kávu nebo čaj po litrech. Aby se snížilo riziko vzniku kožní rakoviny o 30 %, musel by člověk vypít zhruba 6 šálků kávy denně a dvojnásobek šálků čaje. Jako nejúčinnější prevenci tedy doporučují aplikaci kofeinových krémů na odhalené části těla.
Kofein může způsobovat i přeludy
Nadměrné užívání kofeinových nápojů, zejména kávy, ale i čaje, může podle čerstvé studie vědců z Durhamské univerzity v USA, způsobit u některých lidí halucinace. Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu a dočasně povzbuzuje pozornost a soustředění. V nadměrném množství však způsobuje nervozitu, podrážděnost, úzkostné stavy či nespavost. V nové studii vědci zjistili, že lidé, kteří užívají větší množství kofeinu, mají až třikrát větší sklon k tomu, aby viděli přeludy či slyšeli neexistující hlasy. Je to prý způsobeno tím, že kofein navozuje stresové stavy, při kterých se uvolňuje hormon kortizol. Právě ten má mít ve spojení s kofeinem halucinogenní účinky.
http://21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2009070701
Kofein může být lékem proti Alzheimerově chorobě
Josef Querelle (07. 07. 2009)
Zákeřná Alzheimerova choroba se v poslední době stává stále závažnějším společenským problémem. Výzkum jejích příčin, průběhu a možností léčení je proto jednou z významných priorit medicínského výzkumu. Američtí vědci nedávno zjistili, že pomocnou ruku může podat obyčejná káva.
Alzheimerova choroba patří do rodiny degenerativních onemocnění nervové tkáně. Jejím typickým příznakem je postupné zhoršování kognitivních funkcí, které se projevuje postupnou ztrátou paměti a „hloupnutím“. Stojí za ním zvýšené ukládání degenerativních proteinů, zejména beta amyloidu, který zhoršuje fungování spojů mezi nervovými buňkami. Postupně byla objevena řada látek, které vývoj onemocnění dokáží tlumit či brzdit. Patří mezi ně např. látky s antioxidativními účinky, látky zlepšující metabolismus mozku či látky potlačující záněty. Organismem, který výzkumníci při svých pokusech užívají nejčastěji, nejsou lidé, ale nejběžnější laboratorní zvířata, myši. Američtí vědci z University of South Florida v Tampě nedávno přišli s nápadem, že myším aplikují vysoké dávky kofeinu. Tyto myši však nebyly úplně obyčejnými myšmi. Vědci je před experimentem geneticky upravili tak, aby se jim horšila paměť podobně, jako se to děje lidem postiženým Alzheimrem. Po dávce, která odpovídá zhruba pěti šálků kávy, pak u myší pozorovali výrazné vylepšení paměti. Kofein totiž způsoboval výrazné snížení hladiny beta amyloidu v krvi, což se projevilo i v mozku a následně také v jeho mentálních schopnostech. „Naše výzkumy poskytují důkazy pro to, že kofein není jen prevencí proti Alzheimerově chorobě, ale může být i kvalitní léčbou“,říká neurolog Gary Arendash, který byl hlavním autorem studie. Milovníci kávy mají tedy o důvod více, proč svému nápoji holdovat.
Převzato:http://21stoleti.cz/