Vytisknout
Zobrazení: 2117

 

 

Všechny rozdíly světa

 
Vladimír Stwora

 

13.4.2002

Federální vládní komise zkoumající geneticky modifikované (dále jen GM) plodiny se snaží udržet při životě jeden mýtus.


 

 

 

Komise, jejichž plný pracovní název je The Canadian Biotechnology Advisory Committee

 

(CBAC), minulý rok zveřejnila prozatímní zprávu o svém nálezu; konečnou zprávu má uvolnit v dohledné době. Lednem minulého roku skončilo období, kdy lidé mohli vznášet svá doplnění a obavy, nicméně člen komise Peter Phillips sdělil, že komise přijímala návrhy ještě v únoru.

 

Ve své prozatímní zprávě komise uvádí, že v podstatě nebyly shledány rozdíly mezi přirozenými a GM potravinami.

 

 

Není to pravda

 

Genetická modifikace spočívá ve vložení jednoho nebo více genů z organismu nemajícího žádnou vazbu k novému příjemci. Snahou je, aby geneticky upravena plodina získala nové vlastnosti, jako např. schopnost vzdorovat hnilobě, herbicidům nebo určitému hmyzu. Kanadské farmy byly zaplaveny GM plodinami, aniž došlo k nějaké veřejné debatě.

 

Na šedesát procent všech potravin v běžných obchodech a supermarketech je nyní geneticky modifikováno.

 

Federální agentura, v jejichž pravomoci je schválit tyto potraviny, a která je součásti stejného ministerstva, jež prosazuje šíření GM potravin, je schválila na základě rudimentárních průmyslových testů, zcela ignorujíc skutečnost, že ne plně rozumíme konsekvenci genetického inženýrství.

 

Tento způsob schvalování byl naplno kritizován ve zprávě expertů z Royal Society of Canada, kteří se sešli v Ottawě za účelem projednání budoucnosti biotechnologie. Zpráva byla vydána v lednu 2001 a jasně se v ní píše, že GM potraviny mají pravděpodobně vlastnosti, které se můžou projevit nečekaně a škodlivě. Bohužel varování komise Royal Society bylo ignorováno nejen vládou, ale i CBAC v její prozatímní zprávě.

 

Tyto federální orgány se snaží udržet při životě mýtus, že genetická modifikace je vlastně jen moderní metoda konvenčního zušlechťování rostlin, tudíž nevyžaduje zvláštní pečlivé ověřování. Takový přístup je pohodlný pro průmysl zabývající se genetickou modifikací rostlin, protože zjednodušuje požadavky pro schválení nových GM produktů. Na druhé straně ponechává spotřebitele vystavené neočekávanému hazardu, který se může u GM projevit.

 

Ve skutečnosti existují velké rozdíly mezi GM potravinami a těmi, které byly zušlechťovány tradičními postupy - v těch druhých jsou nové geny příbuzných rostlin vkládány formou opylování, což je přirozený proces; o seskládání nových genů do správných míst v genové struktuře se stará sama příroda.

 

Existují následující rozdíly:

 

 

 

Průmysl zabývající se genetickým inženýrstvím se ohání tím, že ze všech plodin byly GM potraviny nejintenzivněji studovány. Kupodivu, v podstatě žádná taková studie, o kterých tvrdí, že byly provedeny, nebyla nikdy zveřejněna ve vědeckých časopisech, kde by mohla být podrobena kritickému zhodnocení nezávislých vědců.

 

Dokonce i omezené testy, které vláda akceptuje jako důkazy bezpečnosti, byly označeny jako tajné obchodní informace a jako takové nebyly nikdy zveřejněny. Vláda dokonce přichází s tvrzením, že není možné, aby bylo provedeno skutečně nezávislé hodnocení informací, na základě kterých schválila používání GM potravin. Důvody prý spočívají v nutnosti zachovat výrobní tajemství firem zabývajících se vývojem a produkcí GM plodin.

 

Mají-li GM plodiny zůstat na pultech, musí vláda:

 

A konečně, Kanada by měla vzít vážně výtku vydavatelů respektované britské publikace Nature Biotechnology, kde autoři varují před nerozumným chováním: "Rizika biotechnologie nelze popřít. Přicházejí z nedostatečně poznaného ve vědě a obchodu. Je prozíravé si tato rizika nejen uvědomit, ale i s nimi počítat. Nezvyšovat existující rizika přílišným optimismem nebo nerozumným chováním."

 

 

Převzato:  http://www.zvedavec.org/